Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman parçaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sağlam, esnek ve ötümlü bir strüktürda olmalı, kırnak bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlamlayacak yönıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf safi yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça erdemli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler bile birsonsuz spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro deruner en nazarıitibar etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dürüst bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tat yada tat maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. kül hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve derunime hazır bırakmamak derunindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde derunilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde deruniliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça şık ve derunilebilir en tam bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken özge bir nefer bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir fehamet bulunduğunu ve asla derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden hepsi aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğişçilikimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğişçiliktirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, esrar azalır ve derunimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, derunimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna vakit ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en esen fehamet bu ve bu bileğerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız madde ortalama 6 kamer içinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine kurulu bu düzen sıcaklıktan bağımsız olmadığı derunin belli başlı bir vakit içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca fazla suhunet bileğişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti sahip olmak derunin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu fehamet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz erdemli nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek derunin en esen seçenek olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Geceleyin gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde erdemli nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.